Thursday 23 October 2014

RPH KARANGAN W2 Kesan Negatif Makanan Tidak Seimbang

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU ( MODEL KONSTRUKTIVISME )

Nama                           :           Nur Syaffiqah Syazza Binti Azli        D 20111047479
Tingkatan                    :           4 Zuhrah
Bilangan Pelajar          :           24 Orang
Tarikh                          :           24 Julai 2014
Masa                            :           9.00 pagi – 10.40 pagi
 Tema                          :           Amalan Gaya Hidup Sihat
Tajuk                           :           Kesan negatif pengambilan makanan tidak seimbang dan                                                     langkah mengatasinya
Genre                          :           Karangan
Model                          :           Konstruktivisme
Bidang                        :           Maklumat

Hasil Pembelajaran

Hasil Pembelajaran
Huraian Hasil Pembelajaran

HPU
7.0  Mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar, dibaca, dan ditonton.

HPK
7.1 Mengenal pasti dan menyatakan gambaran keseluruhan, idea utama dan isi penting, dan isi relevan tentang bahan yang didengar, dibaca, dan ditonton

ARAS 2 ( iii )
Membandingkan pernyataan fakta dan pandangan untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara dan isu.

Objektif                                  :   Pada akhir pembelajaran, murid dapat menulis karangan yang mengandungi 350 patah perkataan berkenaan kesan negatif  pengambilan makanan tidak seimbang dan dua perenggan berkenaan langkah – langkah mengatasinya.
Kemahiran Bahasa               :  Mendengar, menulis dan bertutur.
Sistem Bahasa                        :  Kosa kata dan istilah.
Pengisian Kurikulum            :  Ilmu bahasa Melayu dan sosial
Nilai murni                              :   Bekerjasama, ketekunan, toleransi, keyakinan
Ilmu                                         :   Sosial dan kemasyarakatan.

Kemahiran Bernilai Tambah           : Kemahiran berfikir secara kreatif, menghubungkait dan kemahiran berfikir secara kritis.
Pengetahuan sedia ada                     :
                                                        i.            Murid mengetahui tentang jenis – jenis makanan segera dan makanan yang tidak seimbang.
                                                      ii.            Murid mengetahui teknik menulis perenggan karangan yang baik.

Alat dan bahan bantu mengajar : 
        i.            Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker
Fasa/Isi pembelajaran
Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran
ABM/KBT/Nilai
Set Induksi
5 ( minit )

Menarik minat pelajar

Sosial :

        i.            Guru bertanyakan khabar kepada murid.
      ii.            Guru bersoal jawab berkenaan makanan seimbang
Guru menguji pengetahuan murid berkenaan zat dalam makanan.

        i.            Guru menunjukkan gambar makanan segera dan makanan tidak seimbang
      ii.            Murid memberi respons terhadap gambar rangsangan yang dilukis oleh guru
    iii.            Guru menjelaskan topik pembelajaran pada hari tersebut.

ABM/BBM :
        i.            Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker

KBT :
Kemahiran menghubungkait.

Nilai:
Keberanian

Fasa 1 : Orientasi
( 15 minit )

Menetapkan hala tuju pembelajaran

Gambar rajah makanan seimbang :
        i.            Lemak
      ii.            Protein
    iii.            Mineral dan vitamin
    iv.            Karbohidrat


        i.            Guru menjelaskan tentang zat – zat yang terkandung dalam piramid makanan secara terperinci.
      ii.            Murid menjelaskan tentang jenis zat yang mereka ambil setiap hari.
    iii.            Guru mengaitkan kepentingan makan mengikut piramid makanan dengan pembelajaran pada hari tersebut.


ABM/BBM :
        i.             Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker

KBT:
i. Kemahiran berfikir secara kritis (menganalisis - mengkaji keputusan berdasarkan fakta).
  - Murid dan guru menjana 
     idea.

Nilai:
i. Keberanian.
ii. Kerjasama.
iii. Rasional.
Fasa 2 : Pencetusan idea
( 15 minit )

Pelajar bertukar-tukar pengalaman dan menambah pengetahuan
sedia ada


Bercerita :
        i.            Guru bercerita serba sedikit berkenaan kesan pengambilan makanan tidak seimbang.
      ii.            Guru menjelaskan tentang penyakit yang akan dihadapi oleh masyarakat yang tidak mengamalkan pemakanan seimbang
·         Obesiti – glukos lebih daripada paras normal dalam darah
·         Diabetes – makanan manis
·         Sakit jantung/strok – kolesterol
·         Ostesporosi – Kalsium tidak mencukupi.
·         Tekanan darah tinggi – ginjal tidak berfungsi, garam berlebihan.
    iii.            Guru menyatakan tentang langkah – langkah mengatasi pengambilan makanan seimbang.
·         Peranan kerajaan
·         Kempen
·         Pengambilan makanan berzat
·         Peranan ibu bapa


        i.            Guru memastikan murid memahami dan memperoleh ilmu berkenaan kesan disebabkan pengambilan makanan tidak seimbang.
      ii.            Guru bersoal jawab dengan murid berkenaan contoh tambahan tentang penyakit yang akan dihidapi jika tidak menjaga pemakanan.
    iii.            Guru meminta murid memberikan pandangan tentang langkah – langkah mengatasi pengambilan makanan tidak  seimbang.

ABM :

        i.            Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker

KBT :

i. Kemahiran berfikir secara kritis (menganalisis - mengkaji keputusan berdasarkan fakta).
  - Murid dan guru
    menganalisis tentang penyakit dan kesan makanan tidak seimbang.

Nilai:
i. Keberanian.
ii. Keyakinan.

Fasa 3 : Penstrukturan semula
( 20 minit )

Menyusun semula
pengetahuan hasil percampuran idea lama dengan idea baru

Membentuk skema pengalaman baharu


         i.            Guru membincangkan tentang kesan pengambilan makanan tidak seimbang. (contoh jawapan)
       ii.            Guru menjelaskan tentang langkah mengatasi pengambilan makanan tidak seimbang
Guru mengulangkaji tentang cara menulis perengggan karang yang baik.

        i.            Guru meminta murid membentuk kepada 4 kumpulan.
      ii.            Guru mengulang semula tentang pengetahuan murid berkenaan kesan pengambilan makanan tidak seimbang serta maklumat tambahan yang telah dibincangkan.
    iii.            Murid diminta untuk berbincang tentang 2 kesan pengambilan makanan tidak seimbang dan 2 langkah mengatasi pengambilan makanan tidak seimbang
    iv.            Murid diminta membuat perenggan berdasarkan isi yang telah mereka perolehi.


ABM/BBM :

        i.            Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker

KBT :

i. Kemahiran berfikir secara kreatif (menjana idea- melahirkan idea).
  - Murid memproses maklumat yang diberi dan mencerakinkan secara mudah mengikut kehendak soalan

Nilai:
i. Berdikari
ii. Kerjasama.
iii. Bertanggungjawab.










Fasa 4 : Aplikasi idea
 ( 20 minit )

Melaksanakan tugasan dalam situasi

Pembentangan individu berkenaan
        i.            Kesan pengambilan makanan tidak seimbang.
Langakah mengatasi pengambilan makanan tidak seimbang.

        i.            Guru kemudiannya meminta setiap wakil murid secara sukarela berkongsi tentang isi karangan yang telah mereka bina.
      ii.            Hasil kerja pelajar dianalisa dan ditambah baik sekiranya terdapat beberapa kekurangan.
    iii.            Hasil kerja murid ditampal dalam buku latihan subjek Bahasa Melayu sebagai tanda menghargai komitmen mereka.

ABM/BBM :

        i.            Papan putih
      ii.            Lembaran Kerja ( Peta Minda )
    iii.            Marker

KBT :

i. Kemahiran berfikir secara kreatif (menjana idea- menyumbangkan pendapat).
  - Pembentangan hasil kerja oleh murid.

Nilai:
i.Bekerjasama.
ii. Berani
iii. Berdikari
Penutup
( 5 minit )

Membuat rumusan dan menggabungkan pengetahuan sedia ada pelajar dengan pengetahuan yang baru diterima.

Penutup kognitif

        i.            Guru meminta murid untuk menyatakan pendapat mereka mengenai isi pelajaran pada hari ini.
      ii.            Setelah itu, guru sendiri akan membuat rumusan mengenai isi pembelajaran pada hari ini.
    iii.            Guru meminta murid melengkapkan maklumat berkenaan pembelajaran hari ini ke dalam buku nota.   

KBT :

i. Kemahiran berfikir secara kreatif (menghubung kait – membuat perhubungan).
  - Murid menyuarakan
    pendapat mereka mengenai isi
    pelajaran pada hari ini.

Nilai:
i.Bekerjasama.
ii. Berani
iii. Berdikari


Refleksi : ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment