RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA
MELAYU
Nama : Nur Syaffiqah Syazza Binti Azli D 20111047479
Tingkatan : 4 Zuhrah
Bilangan Pelajar : 24
orang
Tarikh : 22 Julai 2014
Masa : 40 minit
Tema : Kesihatan
Tajuk : Amalan Gaya Hidup Sihat
Genre : Rumusan
Model : Konstruktivisme
Bidang : Maklumat
Hasil Pembelajaran
Hasil Pembelajaran
|
Huraian Hasil Pembelajaran
|
HPU
7.0 Mendapatkan maklumat
daripada pelbagai sumber yang didengar , dibaca, dan ditonton.
HPK
7.1 Mengenal pasti dan menyatakan gambaran
keseluruhan, idea utama, dan isi penting, dan isi relevan tentang bahan yang
didengar, dibaca dan ditonton.
|
ARAS 1 (i)
Mendengar dan
mengemukakan persoalan pokok, isi penting dan kurang penting dalam pelbagai
bahan.
|
Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat menyenaraikan
5 isi tersurat dan 2 isi tersirat serta membina rumusan sepanjang 120 patah
perkataan.
Kemahiran Bahasa : Membaca, menulis, mendengar dan
bertutur.
Sistem Bahasa : Kosa kata dan istilah.
Pengisian Kurikulum :
Nilai murni : Kerjasama dan ketekunan
Ilmu : Sosial
KBKK : Menjana idea – murid mengemukakan idea untuk membuat
rumusan.
Pengetahuan sedia ada :
i.
Murid mengetahui tentang piramid makanan.
ii.
Murid
mengetahui mengenai gaya hidup sihat.
Fasa
|
Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran
|
ABM/KBT/KBKK/
Nilai
|
Set Induksi
(5 minit )
Menarik minat pelajar
Soalan guru:
1) Apakah yang kamu faham berkenaan rajah yang
dipaparkan.
2) Adakah murid mengambil makanan secara seimbang?
3) Nyatakan jenis – jenis makanan seimbang.
|
-
Guru mewujudkan kesediaan murid.
-
Guru meminta murid memasukkan imej makanan yang bersesuaian mengikut
tatatingkat piramid makanan.
-
Guru meminta seorang murid menyatakan tentang makanan yang dimakan ketika
bersahur
-
Guru memberi sedikit motivasi berkenaan makanan berkhasiat.
|
ABM :
·
Gambar piramid makanan
KBKK:
Menjana idea
Nilai:
·
Keyakinan
·
Keberanian
|
Fasa 1 : Orientasi
( 5 minit )
Menetapkan
hala tuju pembelajaran
i.
Apakah yang murid tahu tentang kesan pengambilan
makanan tidak seimbang?
ii.
Apakah jenis makanan tidak seimbang?
iii.
Mengapa perlu mengambil makanan seimbang?
|
-
Guru membangkitkan persoalan kepada murid.
-
Guru meminta murid menyatakan tentang pengetahuan mereka berkaitan
makanan berkhasiat.
-
Guru menjelaskan kesan tidak mengambil makanan seimbang.
-
Guru menjelaskan tentang topik pengajaran kepada murid.
|
ABM :
Pen marker
KBKK:
i. Kemahiran berfikir secara
kritis (menganalisis - mengkaji keputusan berdasarkan fakta).
- Pelajar dan guru menjana
idea.
Nilai:
·
Keyakinan
·
Keberanian
·
Kerjasama
|
Fasa
2 : Pencetusan idea
(
5 minit )
Pelajar bertukar-tukar pengalaman dan menambah
pengetahuan
sedia ada
|
-
Guru meminta murid membaca petikan yang diberikan.
-
Guru meminta murid memberikan respon berkenaan istilah atau ayat yang
kurang difahami.
-
Guru memastikan murid mencatat isi penting yang terdapat dalam setiap
perenggan dalam petikan tersebut.
|
ABM
:
Lampiran
kertas soalan, pen marker
Kemahiran:
i. Menilai
Nilai:
·
Keyakinan
·
Keberanian
·
Kerjasama
|
Fasa 3 : Penstrukturan
semula
( 10 minit )
Menyusun
semula
pengetahuan
hasil percampuran idea lama dengan idea baru
Membentuk
skema pengalaman baharu
|
-
Guru meminta 7 orang murid secara sukarela mencatatkan isi penting yang
mereka perolehi pada papan kerja yang telah digantung dihadapan kelas.
-
Guru meminta murid menjelaskan isi penting yang telah mereka perolehi.
-
Guru meminta murid memberikan 1 isi tersurat tentang kepentingan
mengambil makanan seimbang dan 1 isi tersirat berkenaan cara mengambil
makanan seimbang pada setiap papan kerja yang terdapat pada hadapan kelas.
-
Isi yang diberikan perlu dibincangkan dan diperbaiki sekiranya terdapat
kesilapan.
|
ABM : Lampiran kertas soalan, papan kerja, pen marker
Kemahiran
:
i. Kemahiran berfikir
(menjana idea- melahirkan idea).
- Pelajar berbincang untuk mencari idea
bagi mencari isi penting dan menstrukturkannya.
Nilai:
·
Keyakinan
·
Keberanian
·
Kreativiti
·
Kerjasama
|
Fasa 4 : Aplikasi idea
( 10 minit )
Melaksanakan
tugasan dalam situasi
-
|
-
Guru meminta murid menyalin jawapan yang tepat pada peta minda yang
diberikan.
-
Guru meminta pelajar menyusun jawapan dan isi mengikut urutan yang
bersesuaian mengikut keutamaan.
-
Murid diminta menulis pendahuluan rumusan pada buku penulisan.
|
ABM
:
Lampiran
kertas soalan, peta minda, pen marker
KBKK
:
Menyelesaikan masalah
Nilai:
·
Bekerjasama
|
Penutup : Penutup Kognitif
( 5 minit )
Membuat rumusan dan menggabungkan pengetahuan sedia ada pelajar dengan
pengetahuan yang baru diterima.
Merumus dan membuat kesimpulan terhadap isi pelajaran
yang diajarkan.
-
Hasil rumusan tidak
lebih daripada 120 patah perkataan.
|
Murid diminta menulis rumusan berkenaan kepentingan
pengambilan makanan seimbang serta cara – cara memilih makanan seimbang.
Penutup kognitif
-
Guru meminta beberapa orang murid membuat rumusan berkaitan isi pelajaran
yang berlangsung.
-
Guru membuat rumusan terhadap isi pengajaran.
-
Guru meminta murid melengkapkan rumusan mereka.
Guru memberikan motivasi kepada murid.
|
ABM: Lampiran kertas soalan, peta minda, pen marker
Kemahiran:
Berfikir
Nilai:
·
Keyakinan
·
Keberanian
·
Kreativiti
|
Refleksi
:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment